FARADAY Kafesi

Anasayfa | Sık Sorulan Sorular | FARADAY Kafesi

FARADAY Kafesi


FARADAY KAFESİ

Faraday kafesi ülkemizde son derece yaygın olarak kullanan bir güvenlik sistemidir. Sistemin temel amacı oluşan kafes yardımıyla topraklama sistemi üzerinde gerçekleşebilecek her türlü etkiden korunmasını sağlamaktadır. Yüzeyler arası elektrik geçişi sağlanmadığı için koruma görevi üstlenmiştir.
Faraday kafesinin yüzey iletken bir yapı olduğundan ötürü dışarıdan gelecek elektrik akımı içeri almayacaktır. Bu basit prensip tamamen güvenlik amacıyla kullanılmaktadır. Binalarda oluşabilecek elektrik kaçakları, Yıldırımdan korunma gibi işlemlerde son derece önemli bir kullanım alanına sahiptir.
Ankara ili içerisinde Faraday kafesi talebinde bulunan müşterilerimiz şirket bünyesindeki arkadaşlarımızdan yardım alabilirler. Faraday kafesi iletken yüzeyi sayesinde yanıcı, radyo frekansı çalışan binalar, telsiz ile görüşme yapılan binalarda kullanım önceliğine sahiptir. Faraday kafesinin en yoğun kullanımının gerçekleştiği alanlar, yüksek binalar olmaktadır. Bu yüksek binalar içerisinde kullanılan topraklama sistemlerinin elektrik kaçaklarıyla birlikte zarar görme ihtimalini düşürmek amacıyla hazırlanan kafesler, topraklanmanın zarar görmesini engeller.
Kafes içerisinde ağ biçiminde örülmüş metallerin sıklık derecesi güvenlik dozunu arttırır. Ülkemizde en yaygın kullanıldığı iller büyükşehirlerdir. Sizlerde Ankara içerisinde faraday kafesi konusunda bizimle iletişime geçebilir ve uzman ekibimizin tecrübelerinden yararlanabilirsiniz. Montaj ve kontrol işleri için branşında uzman ekip arkadaşlarımızla birlikte Ankara ve çevre ilçelerin tümünde hizmet vermekteyiz. Can güvenliği açısından son derece önemli olan bu konu hakkında önceden önlem alarak davranmanızı tavsiye ediyoruz.
Faraday kafesi, elektriksel iletken metal ile kaplı ya da iletkenler ile ağ biçiminde örülü içteki hacmi dışardaki elektrik alanlardan koruyan bir korumadır. 1836 yılında İngiliz Fizikçi Michael Faraday'ın icadı olduğundan "Faraday kafesi" ismini almıştır.
İletken teller ile ağ biçiminde kaplanmış ve topraklanmış her kafesle bu koruma sağlanabilir. Ağ gözü sıklığı ve topraklama kalitesi de korumayı arttıran faktörlerdendir. Faraday kafesi sayesinde yıldırımlar gibi statik elektrik boşalmaları iletkenlerden geçer ve içeri sıçramaz. Dış elektrik alanlar da içeri alana etki edemez. Kafes ağ gözü biçiminde yapılmış ise ağ gözlerinin sıklığı ne kadar fazla ise o kadar iyi koruma sağlar ve benzer şekilde dış elektromanyetik alanları da dışarıdan içeriye ve içeriden dışarıya geçirmez. Daha dar ağ gözleri ile daha yüksek frekans elektromanyetik dalgalara karşı geçirmezlik sağlanmış olur. Geniş ağ gözleri daha uzun dalga boylu ( yani daha düşük frekanslı) radyo dalgalarına karşı geçirmezlik sağlar. Kafesin işlerliği için iletkenlerin iyi topraklanmış olması gerekir.
 
KULLANILMASI GEREKEN ALANLAR:
 

Yanıcı parlayıcı maddelerin depolandığı binalarda;

Bu tip binaların dışı kafes şeklinde kaplanarak yapının dışındaki yüksek noktalara sivri uçlu metaller yerleştirilir. Bütün iletkenler ve sivri metaller( yıldırım yakalama uçları) birbirine bağlanarak topraklanır.

Radyo frekans yayan cihazlarda;

Telsizle haberleşmenin yapıldığı binalarda;
Faraday kafesi bina içindeki telsiz haberleşme sinyallerinin dışarıya sızmasını ve dinlenmesini önlemek için de inşa edilir. Binada telsiz haberleşme yapılmasa bile, CRT monitörler görüntüyü zayıf bir radyo dalgası olarak yaydığı için uzaktaki bir monitördeki görüntü sinyalini yakalayıp kuvvetlendirerek tekrar oluşturabilir. Binalarda tavan da demir lamalar ile örülmüş hatıl olarak yapılmıştır, duvarlarda bu şekilde demirler olmadığı için baz istasyonları binaların üzerinde sağlık açısından büyük bir tehlike unsuru oluşmaktadır.

Elektronik kartlarda bulunan radyo frekans modüllerinde;

Radyo-televizyon ayarlayıcı, GSM alıcı verici devreleri gibi radyo frekans amaçlı modüller veya elektronik devre bölümleri, bir kapakla kapatılıp topraklanarak elektronik karta ve çalıştığı ortama bozucu sinyaller yayması engellenir. EMC (Elektromanyetik Uyumluluk) yönetmeliğine göre bu tip önlemleri almak mecburidir. Elektrikli cihazların gerek radyo sinyali olarak gerekse iletken hatlar üzerinden parazitler yaymasına izin verilmiyor.