CE - ÜRETİM PROSESLERİ

Anasayfa | Hizmetlerimiz | BELGELENDİRME / GÖZETİM | CE - ÜRETİM PROSESLERİ




CE işareti, üzerinde bulunan ürünün kullanım için asgari güvenlik şartlarını sağladığını ifade eder. Üretici, CE belgesi ile ürününü asgari güvenlik şartlarını karşıladığını kanıtlar.
CE işaretlemesi kapsamında bulunan ürünün direktif gereklerini karşıladığını gösterir teknik dokümanların tamamı CE teknik dosyasını oluşturur. Üretici ve ürün bilgileri, kullanma ve bakım kılavuzları, imalat ve montaj resimleri, elektrik ve elektronik devre şemaları, risk analizi çalışmasına ait kayıtlar, ürün standardı muayene raporları ve test raporları teknik dosyanın temelini oluşturur. Teknik dosya son satılan ürün ömrü boyunca üretici veya yetkili temsilcisi tarafından muhafaza edilmelidir.

CE markalama konusunda yayınlanmış yönetmeliklerin başlıcaları:
·         Makine Emniyeti Yönetmeliği
·         Alçak Gerilim Cihazları Yönetmeliği
·         Elektro Manyetik Uyumluluk Yönetmeliği
·         Medikal Cihaz Yönetmeliği
·         Invitro Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği
·         Vücut İçine Yerleştirilen Aktif Tıbbi Cihaz Yönetmeliği
·         Asansör Yönetmeliği
·         Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği
·         Basınçlı Kaplar Yönetmeliği
·         Basit Basınçlı Kaplar Yönetmeliği
·         Sıcak Su Kazanları Yönetmeliği
·         Oyuncaklar Yönetmeliği
 
Hemen hemen her CE direktifi birbirinden farklı işaretleme yöntemleri içermektedir. Direktiflerin dikkatlice irdelenmesi ve ürün için en uygun işaretleme yönteminin seçilmesi üreticiyi teknik doküman hatalarından kaynaklı ticari zararlardan koruyacaktır. CE belgesi için gerçekleştirilen çalışmaların hatalı veya eksik yapılması, gerçekleştirilen piyasa gözetimlerinde üreticinin cezai yaptırımlarla karşılaşmasına neden olabileceği gibi tüketiciye uygun olmayan ürünün ulaşması gibi hata durumlarına da neden olabilir.